Avondvierdaagse 2016: weer een record aantal deelnemers

Ook dit jaar, hebben weer veel deelnemers meegelopen met de avondvierdaagse in Lelystad van 17 t/m 20 mei. Ca. 5800 kinderen en volwassenen hebben weer met veel plezier 4 avonden lang door Lelystad gewandeld.

Vooral de 5 km was zeer populair onder de scholen en kinderen. Meer dan 30 scholen en instellingen hadden zich ingeschreven. Voor de 10 km is de laatste jaren

nog maar weinig belangstelling, hier deden niet meer dan 10 scholen aan mee.

De groep met rolstoelers deed ook weer mee, allen geduwd door een enthousiaste vrijwilliger. Zoals elk jaar, ging deze groep weer als eerste van start. Een kwartier later gevolgd door de groepen op de 5 km, dit waren er dus heel veel, het duurde elke avond wel een klein half uur, voordat het plein leeg was. Tussendoor konden de individuele wandelaars starten. Nadat de 5 km volledig was vertrokken, konden ook de 10 km wandelaars vertrekken. Net als vorig jaar gingen de scholen in een vaste volgorde van start, bepaald naar volgorde van inschrijving. Op het plein was het elke avond een gezellige drukte en konden de kinderen en volwassenen zich ook nog te goed doen aan allerlei lekkernijen of een lekker ijsje.

Dit jaar hebben de weergoden redelijk meegewerkt, het was over het algemeen lekker wandelweer. Het was niet te warm en ook is er niet heel veel regen gevallen.

De eerste avond liep de 5 km een rondje om de Boswijk heen. De rustpauze was dit jaar bij de paardenweide aan de rand van de Horst. De 10 km liep ook om de Boswijk heen, maar in de andere richting en de route werd nog verlengd door het Woldbos en door het Gelderse Hout.

De tweede avond wandelde de 5 km door de Schouw, Kempenaar, Karveel, rustpauze bij het Kofschip, daar stond helaas wat consternatie omdat mensen, die wilde gaan sporten, niet zo blij met de wandelaars waren en daar hun beklag over deden. Na de rustpauze gingen de lopers via de Veste, de Schans en de Stelling weer terug naar het plein. De 10 km wandelaars stonden deze avond een behoorlijke uitdaging te wachten. Veel lange, rechte wegen, langs het fietspad van de Larserdreef, richting Warande, daarna langs de Westerdreef en door de Schoener en de Tjalk weer naar het Agorahof.

De derde avond ging de 5 km langs het Havendiep, aan het einde waarvan de rustpauze was, daarna via de Schoener, Botter en Tjalk, terug naar het plein. Ook deze avond had de 10 km weer een lekker avondje. Via de Karveel, langs het Zuigerplas, naar Bataviastad en daarna via de Punter, Jol, Galjoen, Gondel en Schouw terug naar het plein. En misschien daarna wel een verdiend ijsje.

Tenslotte de vierde avond, altijd de gezelligste en kortste avond. Wij, als organisatie, hebben een paar gebedjes gedaan, om het goed weer te laten zijn. Tenslotte, was het vorig jaar, erg slecht weer de laatste avond. Maar gelukkig zijn onze gebeden verhoord. En was het lekker weer, opnieuw niet te warm, maar vooral lekker droog.

De 10 km ging deze avond als eerste van start en liep via de Stelling, Schans en Veste, naar de Zuiderzeewijk. Vervolgend ging het door het Gildenhof en langs de Ijsbaan naar het Oostrandpark om tenslotte via de Atolwijk uit te komen bij de Atolplaza. Daar was de algemene rustpauze en kwam de 5 km erbij, die waren via de Atolwijk daar naar toe gekomen. Op het Atolplaza stond Draaiorgel Flevoland gezellige muziek te spelen.

Vanaf half 8 mochten de scholen vanaf het Atolplaza het defile gaan lopen. In het Woldpark voegden daar de drumbands zich in het defile. Achtereenvolgens showband Jubal uit Zwolle, drumfanfare Jong Oranje uit IJsselmuiden, het Kamper Jachthoornkorps, showkorps de Blue Seals uit Zeewolde, Jeugdkorps showband Urk en tenslotte All-in 1 Brassmasters uit Lelystad. Daarna kwam nog Caribbean Brass International uit Almere, die als prive orkest bij de school Driestromenland liepen. Helemaal aan het einde van de stoet was ook het draaiorgel Flevoland nog aangesloten. Halverwege het Woldpark stond nog het dweilorkest Muziek en Zo uit Almere een lekker partijtje aan het wegblazen en trommelen.

Langs de defile route was het ontzettend druk en werd er weer veel bloemen en snoep uitgedeeld. Wij, als organisatie, schatten dat er ca. 12.000 mensen op de been waren deze avond. Vooral om en rond het Agorahof was er nauwelijks door de mensen heen te komen. Een aantal drumbands had hier ook wel last van en moest vaak blijven staan, maar moet gezegd, de band waar ik zelf als begeleider bij liep, de jeugdband uit Urk, bleven vrolijk, grapjes makend en hadden er duidelijk veel plezier in. Dit was bij hun al te merken in het Woldpark, toen ze wachtende op hun vertrek, al high fives aan het uit delen waren aan de langs lopende kinderen, erg leuk om te zien. Ook de begeleiding van ons, deed hier erg leuk aan mee. Maar er waren ook bands, die zelf voor de opstoppingen zorgden, door om de paar honderd meter, een showtje weg te geven. Dit werd echter wel gewaardeerd door het aanwezige publiek en de deelnemers. Het ging zelfs zo ver, dat de eerste band, Jubal, die bij de rolstoelers liepen, door bewoners van de Hanzeborg werden gevraagd om even mee te lopen naar de Hanzeborg om daar ook nog een showtje weg te geven. Erg leuk om te horen dat Jubal dit dan ook gewoon gedaan heeft. Chapeau daarvoor.

Tenslotte, was er ook dit jaar weer de gebruikelijke verkleedwedstrijd op de laatste avond, waarbij scholen en groepen zich mochten verkleden, volgens een bepaald thema. Dit jaar was het thema sporthelden en er waren weer veel scholen, die zich hier van hun beste kant lieten zien. Er zijn echter wel scholen/groepen bij, die elk jaar weer uitblinken. Zo waren dit jaar 2 van de prijswinnaars, scholen die ook vorig jaar bij de beste 3 zaten. Een onafhankelijke jury heeft de groepen beoordeeld en daar kwam de volgende uitslag uit.

1e prijs: Driemaster
2e prijs: Driestromenland
3e prijs: Woonzorg Flevo

Helaas, was er ook dit jaar niemand van B & W van de gemeente aanwezig, om de prijzen uit te reiken, maar de groepen hebben de beker natuurlijk wel in ontvangst mogen nemen.

In ieder geval was het weer een heel geslaagd en druk evenement en hebben wij, als bestuur, dit weer met veel genoegen georganiseerd.

Een woord van dank van ons, naar alle vrijwilligers van onze organisatie, verkeersregelaars en binnendienst medewerkers. Naar onze sponsors, waarvan de meeste weer aanwezig waren op het Agorahof, met een kraam, waar ze leuke en lekkere dingen verkochten. Tenslotte ook een woord van dank, naar alle vrijwilligers, ouders, leerkrachten van de scholen, die elk jaar voor de kinderen weer hun best doen om er een leuke week van te maken en ook voor de vrijwilligers die de rolstoelen van de zorgcentra’s duwen.

Voor volgend jaar is de datum alweer bekend, 6 t/m 9 juni, weer de week na Pinksteren, dus zet maar alvast in de agenda.

Tot volgend jaar,
Namens het bestuur,

Marcel Bouwman

* Bekijk onze pagina Historie voor de links naar diverse site’s waar foto’s op staan.

Avondvierdaagse Lelystad 2015 weer een groot succes.

De avondvierdaagse in Lelystad vond dit jaar plaats van dinsdag 26 t/m vrijdag 29 mei. Het was weer een groot succes.

Vooral op de 5 km mochten we weer heel veel wandelaars begroeten. Meer dan 30 scholen hadden zich ingeschreven. Op de 10 km waren er, zoals gewoonlijk, minder inschrijvingen. Veel scholen doen tegenwoordig niet meer mee aan de 10 km. Soms zijn er ouder-initiatieven waardoor de scholen toch mee doen aan de 10 km.

Zoals gewoonlijk vertrokken de rolstoeldeelnemers als eerste, gevolgd door de individuele lopers en dan de scholen. Dit jaar hebben wij er voor het eerst voor gekozen om de scholen elke avond in dezelfde volgorde te laten vertrekken, dit in volgorde van inschrijving.

De eerste avond voerde de 5 km door de Schouw en de Botter, de 10 km liep door de Landstrekenwijk en door Warande. Het weer was deze avond redelijk.

De tweede avond liep de 5 km door de Kamp, Horst en Wold en de 10 km liep door de Griend, langs het Gelderse Diep, door de Gelderse Hout, daarna via het Woldpark weer terug naar het centrum. Deze avond was het weer ook weer goed.

De derde avond ging de 5 km door de Tjalk en de Schoener en de 10 km via het Karveel, de Boeier naar Bataviastad en terug via de Punter, de Jol en de Gondel.

Tenslotte de laatste avond. Altijd wat korter als de andere avonden. Jammer genoeg speelde juist op deze laatste, feestelijke avond, het weer niet erg mee. Af en toe stonden de luiken heel erg open en regende het behoorlijk. Gelukkig ging het niet bliksemen of donderen, want anders hadden we het hele gebeuren af moeten blazen.

Het vroege starten van de 10 km zorgde voor wat verwarring, waardoor er ook mensen van de 5 km, de hele 10 km hebben gelopen, maar gelukkig was dit op de laatste avond niet echt 10 km. De 5 km ging via de Atolwijk naar de Atolplaza en de 10 km ging via de Zuiderzeewijk, langs de rand van het Overijsselse Hout ook naar de Atolplaza. Daar voegde alles zich samen en liep men via het Woldpark terug naar de finish. In het Woldpark voegden de muziekkorpsen zich tussen de wandelaars. Jong Jubal, Vijos, Blue Seals, Jonathan, Showband Urk en All 1 One Brassmasters waren de drumbands die dit jaar meeliepen in het defile. In het Woldpark stond nog het dweilorkest Muziek Enzo een vrolijk deuntje te blazen en achteraan hert defile zorgde Draaiorgel Flevoland voor een vrolijke afsluiting.

Ook dit jaar had de organisatie weer een thema aan de laatste avond gehangen. Het thema was dit jaar beroepen en een aantal scholen hadden moeite gedaan om zich leuk teverkleden. Een onafhankelijke jury, bestaande uit vertegenwoordigers van onze sponsors kozen de 3 prijswinnaars. De prijswinnaars verdienen het om hier ook

even genoemd te worden.

1e prijs: Laetare
2e prijs: Driestromenland
3e prijs: Driemaster

Het inhalen van de scholen, ging weer met veel bloemen en snoep gepaard en het was weer heel erg druk in het Woldpark en vooral in het Centrum. Op het Agorahof, was er nauwelijks door de mensen heen te komen. Altijd leuk is het weer als de scholen bij naam worden genoemd en zo het gevoel hebben dat ze echt binnen gehaald worden. Normaal gesproken wordt dit gedaan door de burgemeester, maar jammer genoeg was zij dit jaar niet aanwezig.

In ieder geval was het weer een heel geslaagd en druk evenement en hebben wij, als bestuur, dit weer met veel genoegen georganiseerd.

Een woord van dank van ons, naar alle vrijwilligers van onze organisatie, verkeersregelaars en binnendienst medewerkers. Naar onze sponsors, waarvan de meeste weer aanwezig waren op het Agorahof, met een kraam, waar ze leuke en lekkere dingen verkochten. Tenslotte ook een woord van dank, naar alle vrijwilligers, ouders, leerkrachten van de scholen, die elk jaar voor de kinderen weer hun best doen om er een leuke week van te maken en ook voor de vrijwilligers die de rolstoelen van de zorgcentra’s duwen.

Voor volgend jaar is de datum alweer bekend, 17 t/m 20 mei, dus zet maar alvast in de agenda.

Tot volgend jaar,
Namens het bestuur

Routes ontvangen via de mail?

Wilt u de dagelijkse route ontvangen via de email? Schrijf dan snel in op onze nieuwsbrief. De avond voor de loopdag ontvangt u de beschrijving met plattegrond in uw mailbox.

Inschrijven op de nieuwsbrief kan door middel

van deze link.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte

blijven van de laatste nieuwtjes over de Lelystadse avondvierdaagse? Eventuele wijzigingen en aanpassingen vooraf ontvangen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief op deze pagina en wij sturen je de nieuwsbrief toe.