De Avond-4-Daagse in Lelystad vond dit jaar plaats van dinsdag 6 t/m vrijdag 9 juni 2017. De week na Pinksteren. De laatste jaren hebben we gekozen om deze week als standaard aan te houden en dit zal voorlopig ook nog wel zo blijven.

Meer dan 3000 inschrijvingen mochten wij dit jaar begroeten, waaronder 28 scholen. Waarschijnlijk door de onzekere weerfactor van dit jaar, waren er veel lopers die dit jaar op dinsdag pas inschreven, waardoor het erg druk was op het inschrijfbureau. Dit jaar zijn we ook gestart met inschrijven en betalen via de website en hier gaan wij zeker mee door. Nog een aanpassing was dit jaar dat de 10 km lopers als eerste zouden starten. Dit was voor ons een experiment en spannend of dit goed uit zou pakken. Maar na de eerste avond was dit al duidelijk, dit was een succes. Voorgaande jaren was de 10 km altijd zo laat terug en nu door hun vroege start, was rond half 9 iedereen over de finish gekomen.

De eerste wandeldag, dinsdag 6 juni, was meteen al crisis. De weersverwachting was erg slecht. Weliswaar zou er volgens de deskundigen, geen onweer komen, maar wel regen en vooral veel wind. De hele morgen en middag heeft onze voorzitter contact gehad met de diverse instanties, maar tenslotte kwam er het verlossende woord: ‘het kon doorgaan’. De eerste avond liepen de 5 km lopers door de Schouw, Kempenaar en het Karveel, via de rustpauze op het Kofschip en via de Veste en de Schans weer terug. De 10 km lopers gingen via de Grietenij, langs Warande en via de Schoener en Tjalk weer terug. Alle lopers op deze dag hebben wel een paar flinke regenbuien moeten trotseren en ook stond er een flinke wind, maar iedereen heeft dit goed doorstaan.

Op woensdag was het gelukkig in ieder geval droog en ook de wind was een stuk minder. De 5 km ging deze dag door de Grietenij, langs de gevangenis en via de Landstrekenwijk, langs de Middendreef weer terug naar het centrum. De 10 km had vandaag de altijd pittige route naar Lelystad Haven, deze route was iets anders als voorgaande jaren, waardoor het voor velen een andere route leek. De route ging via Schans, Stelling, Veste, langs het Karveel en de Boeier naar Batavia Stad en daarna via Batavia Haven, langs de Oostvaardersdijk, door Galjoen, Jol, Gondel en Schouw weer terug.

Donderdag was daar dan eindelijk de zon. Een prima wandelavond dus. De 5 km liep vandaag door het Woldpark, via de Horst en Kamp weer terug. Ook de 10 km ging vandaag door het Woldpark, maar liepen daarna nog een flink stuk door, via de Rozengaard en het Gelderse Hout en terug via Zoom, Horst, Griend en Kamp.

Tenslotte dan de laatste avond, altijd het grote feest van de Avond-4-Daagse. Als eerste was daar natuurlijk de verkleedwedstrijd en de jury stond al vroeg klaar om de groepen en individuelen te beoordelen. Zoals gewoonlijk waren de deelnemers van de 10 km niet heel erg verkleed. Maar dit maakten de deelnemers aan de 5 km meer dan goed. Meteen al bij de individuelen, veel prinsesjes en piraten, maar als leukste inzending werd toch wel beoordeeld, 4 meisjes die als K3 verkleed waren. Deze meisjes wonnen ook de eerste prijs.

Bij de scholen ook veel leuke inzendingen. De leukste was dit jaar de Boeier, die als Dalmatiërs verkleed waren. De Driemaster was dit jaar tweede en Driestromenland derde. Wij merken wel op, dat het vaak dezelfde scholen zijn, die moeite doen voor deze verkleedwedstrijd en daardoor zijn het ook vaak dezelfde scholen/groepen die in de prijzen vallen. De Driemaster en Driestromenland wonnen dit jaar voor de derde achtereenvolgende keer een prijs.

Nadat alle lopers zich verzameld hadden op de Atolplaza kon de feestelijke intocht beginnen met een klein beetje vertraging, omdat van een van de muziekkorpsen de instrumenten een beetje vertraging hadden opgelopen. Vooraf gegaan door Jachthoornkorps Kudelstaart gingen als eerste de rolstoelers door het Woldpark en de duizenden toeschouwers en meelopers. Wij schatten dat er dit jaar rond de 10.000 mensen die laatste avond op de been waren. De rolstoelers van Woonzorg Flevo waren dit jaar ook weer leuk verkleed, ook dit is een groep die altijd hier aan mee doet, maar dit jaar helaas geen prijs.

Na het eerste korps volgden MCC Laren, Jeugdkorps Urk, Showband Urk en Drumfanfare Jonathan, daarna volgden er nog 3 Brassbands, 2 van de All-in One Brassmasters en ook nog de Caribbean Brass International, waarbij nog wel de vermelding dat 2 van deze brassbands door 2 scholen (nl. Tjotter en Driestromenland) zelf waren ingehuurd en deze dus ook bij de betreffende school liepen. De brassbands gaven onderweg nog een aantal showtjes weg, waardoor er af en toe wat gaten in de stoet ontstonden en ook een onwillige automobilist zorgde nog voor wat oponthoud. Bij de finish gaven de brassbands ook nog een show weg en dat kon vooral onze burgemeester wel waarderen en zij dit vrolijk mee met de show. In het Woldpark stond nog het dweilorkest Muziek enzo uit Almere gezellig mee te blazen en spelen en op de Atolplaza en later op het Stadhuisplein stond nog het draaiorgel Flevoland, die ook nog voor veel gezelligheid zorgde.

Al met al kunnen we weer terug kijken op een geweldige, drukke Avond-4-Daagse, waarbij we gelukkig maar 1 dag slecht weer hadden. Iets waar wij, helaas, weinig aan kunnen doen. Vanaf deze plaats ook nog onze hele grote dank aan alle vrijwilligers van de Avond-4-Daagse, maar ook aan de begeleiders van de scholen, die voor hun kinderen alles in goede banen hebben geleid.

Wij hopen dat jullie er net zo van genoten hebben als wij en hopelijk tot volgend jaar, in de week na Pinksteren van 22 t/m 25 mei 2018.
Namens het bestuur,

Marcel Bouwman